"A hallgatókkal való találkozók élmény számba mentek. Jól szemléltették, hogy a hallgatók mennyire világosan látják az ELTE, a felsőoktatás és saját helyzetüket. Az LB meggyőződése, hogy egy részről az Egyetem vezetése, a kiemelkedő tudású vezető professzorok és más részről a hallgatók közötti informális találkozók nagyban segíthetik az Egyetem ügyeinek kezelését."
INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS
(Magyar Akkreditációs Bizottság)

Linkek

Hallgatói érdekképviseletek

2010.12.13. 23:14 tediplomad

A Hallgatói Önkormányzatok feladata az intézmény hallgatóinak érdekképviselete, adminisztrációs ügyeik egy részének intézése és a tudományos- és közösségi élet szervezése.

Jelenleg az egyetemek, főiskolák vezetésében a hallgatói érdekképviseletek részvételi aránya 30%-os, és egyetértési jogot gyakorolhatnak a térítési és juttatási kérdésekben, a vizsgaszabályzat és a kollégiumok kérdéseiben.

A felsőoktatási törvénytervezet szerint a jövőben a hallgatói érdekképviselet aránya a szenátusban és a bizottságokban a felére, 15%-ra csökkenne. Tehát a hallgatók nem tudnának érdemben megjelenni az intézmény vezetésében, így, ha a hallgatókra nézve kedvezőtlen döntést hozna a felsőoktatási intézmény vezetősége, a hallgatói érdekképviseletnek semmilyen lehetősége nem lenne azt befolyásolni. Ha megbénítják a hallgatói önkormányzatok működését, ki fog közvetíteni az intézményvezetés és a hallgatóság között? Ki fog gólyabálokat, sportnapokat szervezni, szociális támogatásokat, kollégiumi jelentkezéseket bírálni? És vajon miért akarják ilyen nagy mértékben korlátozni az érdekképviseletet?

A bejegyzés trackback címe:

https://tediplomad.blog.hu/api/trackback/id/tr722514360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása